Inspiracje na świąteczny stół

Święta Wielkanocne to nie tylko czas refleksji i wspólnego świętowania, to także okazja do delektowania się potrawami przygotowywanymi specjalnie na tę okazję. Świąteczny stół wielkanocny, przy którym spotykają się bliscy jest prawdziwym symbolem obfitości, tradycji i wspólnoty rodzinnej.

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z jajkiem – symbolem nowego życia. A jak jajko to oczywiście majonez, który z dumą zdobi niejedno wielkanocne danie. To właśnie te składniki stanowią serce i duszę wielu potraw, które królują na świątecznym stole, podkreślając bogactwo tradycji i smaków. Zainspiruj się naszymi przepisami na urozmaicenie i podkreślenie wyjątkowego charakteru tegorocznej Wielkanocy. Poznajcie z nami przepisy na wyjątkowe dania, które z pewnością staną się gwiazdami Waszego wielkanocnego menu.

 

Jajka faszerowane

WielkanocZapewne na wielu wielkanocnych stołach nie zabraknie klasycznej wersji faszerowanych jajek – z majonezem i szczypiorkiem. Zachęcamy do wypróbowania nieco bardziej wyrafinowanych kompozycji z suszonymi pomidorami, awokado czy łososiem.

  1. Z suszonymi pomidorami
    6 jajek, 100 g suszonych pomidorów, natka pietruszki, odrobina kremowego serka (typu Almette)
    Majonez BONA – 3 łyżki.
    Ugotowane na twardo i obrane jajka pokrój na połówki i oddziel żółtka. W miseczce zmieszaj żółtka, serek, posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w plasterki pomidory i majonez delikatesowy lub pikantny BONA. Taką pastą wypełniaj połówki jajek. Do dekoracji możesz użyć czarnych oliwek.
  2. Z awokado
    6 jajek, awokado, Majonez BONA – 4 łyżki.
    Ugotowane na twardo i obrane jajka pokrój na połówki i oddziel żółtka. W miseczce zmieszaj żółtka, obrane, pokrojone awokado i majonez delikatesowy BONA. Dodaj odrobine soku z cytryny. Taką pastą wypełniaj połówki jajek. Możesz udekorować natką pietruszki lub kolendrą.
  3. WielkanocZ łososiem
    6 jajek, 100g wędzonego łososia, Majonez BONA – 4 łyżki., chrzan tarty BONA
    Ugotowane na twardo i obrane jajka pokrój na połówki i oddziel żółtka. W miseczce zmieszaj żółtka, posiekanego łososia, majonez delikatesowy lub pikantny BONA, odrobinę chrzanu BONA. Taką pastą wypełniaj połówki jajek. Możesz udekorować kawałkami łososia lub natką pietruszki.

 

Sałatki Wielkanocne

Sałatki wielkanocne to nieodłączny element świątecznego stołu, który dodaje świeżości i lekkości do bogatego wielkanocnego menu. Poza tradycyjną sałatką jarzynową zaproponuj swoim bliskim sałatkę z naszego przepisu, zapewniając kolorowy i zdrowy akcent na stole świątecznym.

Wielkanoc

  1. Sałatka Wiosenna
    Brokuł – ok 500g, 5 jajek, świeży ogórek, małe pomidorki typu cherry, jogurt naturalny – 2 łyżki, Majonez delikatesowy BONA – 3 łyżki, sól, pieprz.
    Sos – wymieszaj jogurt naturalny i majonez BONA, dodaj sól i pieprz do smaku.
    Pokrój brokuł na niewielkie kawałki, gotuj około 10 min. Jajka ugotuj i pokrój na ćwiartki. Dodaj przekrojone na połówki pomidorki i pokrojonego w plasterki ogórka. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj przygotowany wcześniej sos.
  2. Sałatka Seler
    Seler BONA – słoi 280g, 200g szynki, 4 jajka, ogórki kiszone – 200g, Majonez BONA – 4 łyżki, musztarda – 1 łyżka
    Wymieszaj w misce: seler BONA, pokrojone w kostkę - ogórki, jajka, szynka. Dodaj majonez BONA i musztardę. Smaczna i zdrowa sałatka gotowa!

Zapraszamy do odkrywania kulinarnych sekretów razem z nami!

Smacznych Świąt!