O firmie BONA


butelki sosów

Czy nazwa BONA pochodzi od królowej? Z pewnością Królowa BONA była inspiracją, chociażby z powodu wielu historycznych śladów jej obecności w naszym mieście. Wykształcona i niezwykle przedsiębiorcza kobieta nie tylko miała wpływ na polską politykę i gospodarkę, ale też kuchnię! Jak głosi legenda, to właśnie tu Królowa BONA założyła ogrody z ukochanymi przez siebie warzywami.

Lata minęły i w 1990 roku, w Łomży rozpoczęły swoją historię Zakłady Spożywcze BONA. Dzięki zamiłowaniu właścicieli do smacznego jedzenia, produkowane są tu wyroby spożywcze najwyższej jakości.

Jako pierwszy, naszą linię produkcyjną opuścił majonez. Szybko okazało się, że zaangażowanie całej załogi przynosi oczekiwane efekty. Zadowoleni klienci nie tylko sięgali po swój ulubiony majonez, ale też domagali się nowych, równie smacznych produktów. Z biegiem lat BONA zaczęła produkcję majonezów i sosów dla gastronomii. Chęć rozwoju i dbałość o wysoką jakość były powodem do rozbudowy i inwestycji w nowoczesne linie produkcyjne.

 

Produkty dla klientów indywidualnych i firm

Ostatnie lata to intensywny rozwój nowych produktów zgodnie z trendami rynkowymi. Dzisiaj możemy poszczycić się szeroką ofertą dostosowaną zarówno do wymagań klientów detalicznych, rynku gastronomicznego, jak i przemysłu. Fabryka specjalizuje się w produkcji: majonezu, sosów, ketchupu, musztardy i dresingów, wymagających zaawansowanej technologii i staranności w procesach produkcyjnych.

Produkty BONA zostały docenione za smak i jakość. Linia majonezów (delikatesowy, pikantny i lekki) została wyróżniona znakiem „POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ” przyznawanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W 2023 roku Zakłady Spożywcze BONA otrzymały certyfikat IFS poświadczający spełnienie międzynarodowego standardu bezpieczeństwa opracowanego dla wszystkich producentów żywności i uczestników łańcucha żywnościowego.

 


Logo IFS

Certyfikat

Nieustannie poszerzamy naszą ofertę, odpowiadając na rosnące potrzeby rynku. Wśród produktów firmy znajdują się zarówno opcje wegańskie, jak i bezglutenowe, co jest odpowiedzią na rosnącą świadomość konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania. Współpracujemy również z różnymi partnerami biznesowymi, oferując produkty, które idealnie komponują się z różnorodnymi dietami i preferencjami kulinarnymi. Dzięki temu BONA jest w stanie zaspokoić potrzeby szerokiego grona odbiorców, zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Obecnie BONA sprzedaje swoje produkty na rynki UE, m.in. do Francji, Niemiec, Irlandii, Portugalii, Finlandii, Czech, a także USA, krajów afrykańskich oraz krajów GCC.

Przyłącz się do nas, w trwającej od 1990 roku podróży przez świat smaków.


 

Fundusze Europejskie

Zakłady Spożywcze BONA sp. z o.o. realizują projekt pn. Wdrożenie wyników własnych prac B+R w zakresie nowych, innowacyjnych produktów spożywczych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa i Wzmacnianie potencjału i konkurencyjności gospodarki regionu, Działanie 1.3 Wspieranie inwestycji w przedsiębiorstwach

Celem projektu jest wdrożenie do produkcji innowacyjnej gamy produktów (innowacyjnej gamy sosów z tzw. czystą etykietą).

Planowana całkowita wartość wydatków kwalifikowalnych 1 098 900,00 zł

Wartość dofinansowania ze środków UE: 659 340,00 zł tj. 60%

 

Fundusze Europejskie

Zakłady Spożywcze BONA sp. z o.o. realizują projekt pn. Wdrożenie wyników własnych prac B+R w zakresie nowych, innowacyjnych prozdrowotnych sosów spożywczych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa i Wzmacnianie potencjału i konkurencyjności gospodarki regionu, Działanie 1.3 Wspieranie inwestycji w przedsiębiorstwach

Celem projektu jest wdrożenie do produkcji innowacyjnej gamy produktów prozdrowotnych (żywność funkcjonalna), które nie są w chwili obecnej dostępne na rynku krajowym (patrz opinia o innowacyjności).

Planowana całkowita wartość wydatków kwalifikowalnych 5 889 841,00 zł

Wartość dofinansowania ze środków UE: 3 062 717,32 zł tj. 52%