Sos do zapiekanki PIKANTNY
Pikantny sos warzywny z pieczarkami dla wielbicieli klasycznych smaków w ostrzejszym wydaniu.
Treściwy, gęsty doskonale sprawdzi się też w wersji bezmięsnej.
Wartość odżywcza 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
211 kJ/ 50 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
< 0,5 g < 0,1 g |
Węglowodany w tym cukry |
11 g 7,2 g |
Białko |
0,6 g |
Sól |
1,5 g |
Aby przygotować 4-5 porcji zapiekanki PIKANTNEJ, potrzebujesz:
- Sos do zapiekanki BONA 800 g.
- 400 g makaronu – NIE GOTUJ, użyj makaronu prosto z opakowania (sugerujemy makaron typu „rurki”).
- Wodę – odmierz ¾ słoika po sosie BONA.
- Około 100 g ulubionego żółtego sera – może być tarty lub w plasterkach. Oczywiście możesz też przygotować zapiekankę bez sera.
- Jeżeli chcesz zapiekankę z mięsem - około 300 g pokrojonej w plasterki kiełbasy chorizo, lub pokrojonej w kostkę surowej piersi kurczaka czy surowego mięsa mielonego (wedle upodobań, np. wieprzowe).
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj: makaron, sos BONA, wodę i mięso - jeżeli chcesz zapiekankę z mięsem. NIE DODAWAJ SERA
PIECZENIE:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie z wymieszanymi składnikami przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Po około 30 minutach pieczenia wymieszaj danie. Jeżeli chcesz zapiekankę z serem – to jest odpowiedni moment aby na wierzch zapiekani dodać żółty ser. Nie przykrywaj naczynia po dodaniu sera. Wstaw do piekarnika.
Piecz przez kolejne 30 minut.
Całkowity czas pieczenia to ok. 60 min.
Po wyjęciu z piekarnika sprawdź, czy wszystkie składniki są upieczone.
Upieczoną zapiekankę możesz posypać tartym serem typu parmezan. Miłośnicy naprawdę pikantnych smaków mogę dodać kilka plasterków pikantnej papryczki chili czy jalapeno.