Sos do zapiekanki PO INDYJSKU
Aromatyczny sos warzywny w stylu indyjskim.
Indyjskie potrawy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Dlatego są coraz chętniej przygotowywane w domu i wybierane w restauracjach.
Charakterystyczne dla kuchni indyjskiej przyprawy i napój kokosowy to składniki sosu BONA, które w domowym zaciszu pozwalają poczuć odrobinę egzotyki.
Wartość odżywcza 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
341 kJ/ 81 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,5 g 2,0 g |
Węglowodany w tym cukry |
12 g 7,7 g |
Białko |
1,2 g |
Sól |
1,7 g |
Aby przygotować 4-5 porcji zapiekanki PO INDYJSKU, potrzebujesz:
- Sos do zapiekanki BONA 800 g.
- 400 g ryżu (jeżeli wolisz możesz użyć makaronu) – NIE GOTUJ, użyj ryżu / makaronu prosto z opakowania (sugerujemy makaron typu „rurki”).
- Wodę – odmierz ¾ słoika po sosie BONA.
- Jeżeli chcesz zapiekankę z mięsem - około 300 g pokrojonej w kostkę surowej piersi kurczaka.
- Około 100 g ulubionego żółtego sera – może być tarty lub w plasterkach. Oczywiście możesz też przygotować zapiekankę bez sera.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj: makaron, sos BONA, wodę i mięso - jeżeli chcesz zapiekankę z mięsem. NIE DODAWAJ SERA
PIECZENIE:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie z wymieszanymi składnikami przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Po około 30 minutach pieczenia wymieszaj danie. Jeżeli chcesz zapiekankę z serem – to jest odpowiedni moment aby na wierzch zapiekani dodać żółty ser. Nie przykrywaj naczynia po dodaniu sera. Wstaw do piekarnika.
Piecz przez kolejne 30 minut.
Całkowity czas pieczenia to ok. 60 min.
Po wyjęciu z piekarnika sprawdź, czy wszystkie składniki są upieczone. Jeżeli któryś ze składników wymaga dłuższego pieczenia – wstaw naczynie do piekarnika i piecz jeszcze kilka minut.
Upieczoną zapiekankę możesz podawać ozdobioną listkami kolendry.