Sos do zapiekanki ŁAGODNY z dynią
Sos warzywny pomidorowo-dyniowy z prażonymi pestkami dyni.
To propozycja dla wszystkich, którzy potrzebują urozmaicenia w kuchni. Smak dyniowego sosu to miła odmiana od tradycyjnych pomidorowych zapiekanek.
Dodatkowo, chrupiące, prażone pestki dyni zwykłą zapiekankę zmieniają w ciekawe, pyszne
i ...ulubione danie.
Wartość odżywcza 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna |
483 kJ/ 115 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,6 g 1,5 g |
Węglowodany w tym cukry |
17 g 12 g |
Białko |
2,4 g |
Sól |
2,4 g |
Aby przygotować 4-5 porcji zapiekanki ŁAGODNEJ potrzebujesz:
- Sos do zapiekanki BONA 800 g.
- 400 g makaronu – NIE GOTUJ, użyj makaronu prosto z opakowania (sugerujemy makaron typu „rurki”).
- Wodę – odmierz ¾ słoika po sosie BONA.
- Około 100 g ulubionego żółtego sera – może być tarty lub w plasterkach. Oczywiście możesz też przygotować zapiekankę bez sera.
- Jeżeli chcesz zapiekankę z mięsem - około 300 g surowego mięsa mielonego lub pokrojonej w kostkę surowej piersi kurczaka/indyka.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj: makaron, sos BONA, wodę i mięso - jeżeli chcesz zapiekankę z mięsem. NIE DODAWAJ SERA
PIECZENIE:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie z wymieszanymi składnikami przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Po około 30 minutach pieczenia wymieszaj danie. Jeżeli chcesz zapiekankę z serem – to jest odpowiedni moment, aby na wierzch zapiekanki dodać żółty ser. Nie przykrywaj naczynia po dodaniu sera. Wstaw do piekarnika.
Piecz przez kolejne 30 minut.
Całkowity czas pieczenia to ok. 60 min.
Po wyjęciu z piekarnika sprawdź, czy wszystkie składniki są upieczone.
Upieczoną zapiekankę możesz posypać tartym serem i udekorować natką pietruszki.