Sos do zapiekanki PO WŁOSKU

Warzywny sos z charakterystycznymi dla kuchni włoskiej ziołami - bazylią i oregano.

Zapiekanka przygotowana z aromatycznym, pełnym warzyw sosem BONA, makaronem i posypana parmezanem przenosi wprost do włoskiej restauracji.

Smak i zapach zapiekanki z pewnością zachwyci wielbicieli najpopularniejszej kuchni świata.

sos-do-zapiekanki-po-wlosku
sos-do-zapiekanki-po-wlosku1

Wartość odżywcza 100 g produktu

Wartość energetyczna

286 kJ/ 68 kcal

Tłuszcz

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,6 g

< 0,1 g

Węglowodany

w tym cukry

14 g

9,4 g

Białko

0,9 g

Sól

 1,5 g

 

spagettiAby przygotować 4-5 porcji zapiekanki PO WŁOSKU, potrzebujesz:

  • Sos do zapiekanki BONA 800 g.
  • 400 g makaronu – NIE GOTUJ, użyj makaronu prosto z opakowania (sugerujemy makaron typu „rurki”).
  • Wodę – odmierz ¾ słoika po sosie BONA.
  • Około 100 g ulubionego żółtego sera – może być tarty lub w plasterkach. Oczywiście możesz też zapiekankę bez sera.
  • Jeżeli chcesz zapiekankę z mięsem - możesz dodać 300 g surowego mięsa mielonego (wedle upodobań, np. wieprzowe).

W naczyniu żaroodpornym wymieszaj: makaron, sos BONA, wodę i mięso - jeżeli chcesz zapiekankę z mięsem. NIE DODAWAJ SERA


PIECZENIE:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie z wymieszanymi składnikami przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Po około 30 minutach pieczenia wymieszaj danie. Jeżeli chcesz zapiekankę z serem – to jest odpowiedni moment aby na wierzch zapiekani dodać żółty ser. Nie przykrywaj naczynia po dodaniu sera. Wstaw do piekarnika.
Piecz przez kolejne 30 minut.
Całkowity czas pieczenia to ok. 60 min.
Po wyjęciu z piekarnika sprawdź, czy wszystkie składniki są upieczone.
Upieczoną zapiekankę możesz posypać tartym serem typu parmezan, ozdobić listkiem bazylii, oliwkami.